6 december 2021

Aansteker in verschillende soorten

2 min read
aansteker

Aanstekers zijn een busjes vloeibare brandstof dat met behulp van een ontsteker ontbrand kan worden. Dit doet men meestal met als doel weer iets anders te doen ontbranden, bijvoorbeeld een sigaret of de gasbrander van een kooktoestel.

Verschillende soorten

Er bestaan verschillende soorten aanstekers. De verschillen tussen deze aanstekers liggen niet alleen op het vlak van wat de aansteker moet kosten of waar je hem voor wilt gebruiken, maar ook op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. Om de verschillende aanstekers met elkaar te kunnen vergelijken, zetten we ze hier voor jou op een rijtje. Welke aansteker past het beste bij welke taak? En welke aansteker kun je eigenlijk overal voor gebruiken?

aansteker

Wegwerpaansteker

Te koop in iedere supermarkt is de wegwerpaansteker. Deze aansteker is relatief goedkoop en meestal van plastic. De wegwerpaansteker werkt op butaangas. Je kunt deze aansteker niet bijvullen, dus als hij leeg is, zit er niets anders op dan hem weg te gooien en weer een nieuwe wegwerpaansteker te kopen. Het voordeel van deze aansteker is natuurlijk dat hij zo goedkoop is en overal te koop is, maar erg duurzaam is de wegwerpaansteker niet. Ook het feit dat je hem niet kunt bijvullen, kan soms een probleem zijn.  Het voordeel van benzine als brandstof in een aansteker, is dat zo’n aansteker ook goed werkt bij kou, vocht en wind.

Zippo-aansteker

Dit is de op één na meest gebruikte aansteker in tegenstelling tot de wegwerp is de zippo goed bedacht, je drukt op de knop terwijl je het vuursteentje rolt, en je hebt vuur. De zippo-aansteker staat bekend om zijn vierkante vorm en zijn lange brandtijd. Deze aansteker wordt dan ook vaak gebruikt door pyromanen en filmmakers. Een mooi spektakel zoals een vuurzee creëren of bekijken is namelijk erg makkelijk met deze aanstekers. 

Stormaansteker

Een stormaansteker is, zoals de naam al aangeeft, een aansteker die in weer en wind een stabiele en krachtige vlam geeft. Ideaal als je gaat kamperen of als je een aansteker zoekt voor het aansteken van vuurwerk. Maar wees wel voorzichtig. Juist het feit dat de vlam van de stormaansteker zo krachtig is, maakt dat de kans op verbranding wat groter is. De stormaansteker werkt op butaangas en kan bijgevuld worden als hij leeg is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *